Uzun zamandır blogumda yazı yazamıyordum. Artık biraz daha aktif kullanmak istiyorum. Şimdi Gökhan Güngör (Oracle Orta Katman Ürünleri Teknik Danışmanı) tarafından verilen eğitimden aldığım notları sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bugün sizlere Oracle ADF(Application Development Framework) hakkında giriş seviyesinde bilgilere vereceğim.
Peki nedir bu ADF ?
Günümüzde artık web tabanlı uygulamalar MVC (Model/View/Controller) tabanlı , çok katmanlı mimariye sahiptirler. Tam bu sırada web tabanlı java uygulaması üzerinde inşa edilmiş bir mimari olan Oracle ADF, bize kurumsal bir java frameworkü sunmaktadır. En önemli özelliklerinden birisi ücretsiz olmasıdır. Eclipse plug-in’i vardır fakat pek önerilmemektedir. Görsel olarak uygulamamızın dizaynını yapmamıza yarayan sürekle-bırak mimarisi ile kolayca kodlama yapmadan tasarlama yapabilmekteyiz.
Çok katmanlı bir yapıda, her katmanda farklı bir framework kullanılmaktadır. Fakat ADF tek bir yapı ile bunu daha organize etmektedir. ADF bize bütün katmanlarda alt yapıyı sağlayan güçlü bir frameworktür. ADF JSF 1.2 üzerine inşa edilmiştir. JSF 2.0 özelliklerini de içermektedir.
Oracle için hayati önem taşımaktadır. En büyü kullanıcısı zaten kendisidir. SOA Suite, Web Center, Identity manager vs … hepsi ADF ile yazılmıştır. Şimdi biraz ADF’ in yapısını inceleyelim.
-
View katmanı, son kullanıcının kullanabileceği ekranların oluşturulduğu katmandır.
-
Kontrol Katmanı, uygulamadaki iş akışlarının ve navigasyon mantığının tanımlandığı katmandır.
-
Model Katmanı, iş katmanı üzerine inşa edilmiştir ve view ve kontrol katmanlarında farklı teknolojiler kullanılmasına imkan tanır.
-
İş Servisleri Katmanı ise farklı kaynaklardaki veriye erişimin sağlandığı ve iş mantığının tanımlandığı katmandır.
View katmanında; JSP,JSF ve ADF Fences, kontrol katmanında; Stuts ve ADF Fences, model katmanında; ADFM ( JSR 227 ), iş servisleri katmanında ise; Java, EJB, BAM, BPEL, Web servisleri kullanılabilir.
Oracle ADF’ in en önemli özelliklerinden bir tanesi de reusable(yeniden kullanılabilir) olmasıdır. Birden çok yerde, yaptığımız modülleri kullanıyor olmamamız bize sunulan avantajlarından bir tanesidir. Oracle ADF, Oracle JDeveleoper 11g ile desteklenir ve kullanılır. JDeveloper tarafından sağlanan sihirbazlar ve menüler bu süreçte inanılmaz kolaylık sağlamaktadır. Modern ve gelişmiş bir yapısı vardır. WebLogic ile entegre çalışabilmektedir.
Gökhan hocamızın dediği gibi artık Oracle orta katman ürünleri ADF ile yazılmaktadır. Tabi ki arkasındaki destek gitgide büyümektedir. Eğitim sırasında bazı şeyler yavaş ilerlese de bazı yapıları öğrendikten sonra sürecin daha hızlı ilerlediği gördüm. Bundan sonraki yazılarımda örnekler yaparak Oracle ADF’ i daha yakından keşfedelim.