PM#1 - Proje vs Operasyon

PM#1 - Proje vs Operasyon

Uzun bir aradan sonra herkese Merhaba.

  Zamanımızın çoğunu kapsayan iş hayatı dışında, almak istediğim eğitimlerden biri de “Proje Yönetimi” idi. Eğlenceli ve fazlasıyla bilgi edindiğim eğitimden kısa kısa almış olduğum notlardan paylaşmak istiyorum.

Uluslararası Proje Yönetimi Standartlarının üzerinden hemen kısa bir şekilde geçersek;

 

  Tahmin edileceği gibi en çok bilinen PMI’ dır. PMI kendi içerisinde PMP, CAPM, SP, RMP, ACP gibi sertifikasyonları mevcuttur.

  Standartlara değindikten sonra, proje yönetiminin kapsadığı alanlara bakalım. Tabi ki birçok bilgi alanları mevcuttur. Kapsam, Zaman, Maliyet, İletişim vs gibi örnekler verilebilir. Bu bilgi alanlarının, süreçlerini ve eşleştirilmesine değineceğiz.

  Proje denilince aklımıza hemen paydaşlar gelmektedir. Müşterinin ihtiyaçları, Proje Yöneticisinin isteneni anlaması, İş Analistinin kapsam doğrultusunda tasarım yapması, Mühendisin en uygun çözümü bulması gibi uzatılabilir.

  Kurumlarda yapılan işleri örnek alırsak, hedeflere ulaşmak için birçok iş yapılır. Bu işlerde proje veya operasyon işi olarak sınıflandırılırlar. Hepimiz bu iki ismi çok duymuşuzdur. Proje; belirli bir zaman dönemini kapsar. Geçicidir ve biter. Operasyon ise; sürekli gerçekleştirilen ve tekrarlanan faaliyetler bütünüdür.

 

 

Peki proje ve operasyonun ortak özelliklerine bakacak olursak;

  • Kaynaklar (insan-makine) tarafından gerçekleştirilmesi
  • Belli kısıtların olması
  • Organizasyonun hedeflerine ulaşmak için Planlanır, Yürütülür, İzlenir ve Kontrol edilirler.

 

Farklı tarafları ise;

  • Operasyon, hiç değişmeden ya da az değişiklikle tekrarlanır. Proje ise, yenidir.
  • Operasyon, sıradandır. Proje ise tekrarlanmaz.
  • Operasyon, süreklidir. Proje ise bir defa yapılır.
  • Operasyon, daha önce yapılmıştır ve daha sonra aynı şekilde yapılma durumu vardır. Proje ise daha önce yapılmamıştır. Daha sonra aynı şekilde yapılamaz.
  • Operasyon da geçmiş bilgi ve tecrübe mevcuttur. Her şey belirlidir, tanımlıdır. Proje de ise tecrübe azdır veya yoktur. Belirsizlik vardır.

 

  Anlaşılacağı gibi Proje, yeni bir ürün/hizmet oluşturmak için bir defaya mahsus olmak üzere ortaya konulan geçici bir çabadır. Projelerin geçici olması bir başlangıç ve bitişi olduğunu gösterir. Operasyon, projelerin bitiminde başlar. Başlangıç ve bitiş tarihi yoktur. Sürekli olarak kendini tekrar eder.

Proje Örnekleri : Bina yapmak, yazılım geliştirmek, otomobil modeli geliştirmek, kitap yayınlamak vs.

Operasyonel İşler : Seri halde araba üretmek, uçak bileti satmak, müşteriye tarife satmak vs.

 

  Gördüğünüz üzere iş hayatında sıklıkla karşılaştığımız iki terimden bahsederek “Proje Yönetimi ” ne giriş yaptık. Bir sonraki yazımızda Proje Yönetimi Nedir ? Araç ve Teknikleri Nelerdir ?  Bunlardan bahsediyor olacağız.

Takipte kalın :)

 

 


Winners focus on winning, losers focus on winners! 👨 💻 🎧

Yorum ekle